Hogyan javítsuk otthon a redőnyeinket?

A redőnyök használata során sajnos előfordulhatnak kisebb-nagyobb meghibásodások. A leggyakoribb problémák közé tartozik a pántok szakadása, a lamellák repedése vagy törése, a zsinórok elhasználódása, illetve a rögzítőelemek, zárak meghibásodása. Előfordulhat az is, hogy a redőny zajosan működik a használat során. Ezen hibák házilag is orvosolhatók, ha megvan hozzá a szükséges szerszám és alkatrész. Érdemes időben észrevenni és kijavítani a kisebb meghibásodásokat, mielőtt azok nagyobb problémává nőnék magukat.

A redőnyök egyszerűbb javításaihoz nincs szükség bonyolult szerszámokra. Elegendőek az alapvető kéziszerszámok, mint a csavarhúzó, fogó, kalapács és olló. Érdemes beszerezni a megfelelő típusú és méretű pántokat, zsinórokat az esetleges pótlásokhoz, valamint kenőanyagokat a súrlódás csökkentésére. A pontos alkatrészigény a redőny típusától függ, de a legtöbb háztartásban megtalálható szerszámokkal az egyszerűbb javítások elvégezhetők.

A redőnyjavítás lépései a következők: először is azonosítsuk be a pontos hibát, például a pánt vagy a zsinór szakadását. Ezután válasszuk ki a megfelelő alkatrészt, amivel pótolni tudjuk a hibás elemet. Áramtalanítsuk a rendszert, ha motoros redőnyről van szó. Következő lépésként cseréljük ki a hibás alkatrészt az újra, legyen szó pántról, zsinórról vagy rögzítőelemről. Ezután ellenőrizzük a rögzítéseket, szükség esetén húzzuk utána a kilazult csavarokat. Végül kenjük le a mozgó alkatrészeket és teszteljük a redőny működését.

Bár az egyszerűbb javítások házilag is elvégezhetők, a nagyobb beavatkozásokhoz érdemes inkább szakembert hívni. Ilyen lehet például a lamellák cseréje kiterjedtebb törés esetén, a motor javítása vagy cseréje, esetleg a teljes redőnymechanizmus cseréje. A laikusok számára nehézkes lehet a pontos hiba meghatározása, illetve az adott redőnytípushoz szükséges speciális alkatrész kiválasztása. Érdemes ilyenkor inkább szakértő véleményét kérni.

redőny javítás
összes bejegyzés megtekintése